Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek


Elizabeth ​Gilbert önéletrajzi regénye spirituális utazásra hívja olvasóit, vele együtt tanulhatjuk meg, mit jelent megismerni, megszeretni, és ha kell, elengedni az embereket. 
Elizabeth harmincas, sikeres nő – volt. Gazdag férj, álomház, fényes karrier. Egyik pillanatról a másikra az élete mégis romokban hevert, látszólag ok nélkül. Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mind a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak. Őszinte, humoros és mély érzelmű könyve mindannyiunknak szól, akik ébredtünk már úgy, hogy „ettől a naptól kezdve változtatok az életemen”. Egy nő, aki nem akart többé megfelelni. Egy nő, aki elengedte a jelenét, és megtalálta a boldogságát. Egy nő, akiben magunkra ismerhetünk.

Oldalszám: 360 oldal

Kiadó: Partvonal Kiadó (2016)
"A szív csendje az egyetlen hely, ahol az elme békében megpihenhet. Ide kell eljutnod."
Tavaly néztem meg a könyvből készült filmet és egyszerűen elvarázsolt már az is. Első sorban köszönöm szépen a lehetőséget a Partvonal Kiadónak a recenzióhoz!

Oh, te jó ég! Hol is kezdjem?
Nagyon nehezen tudtam végigolvasni. Közbeiktattak pár vizsgát, és egyszerűen nem volt időm nyugodtan leülni és olvasni pár fejezetet. Aztán bejött pár családi probléma is és mintha az egész világ az ellen lett volna, hogy ne tudjam befejezni. Leraktam egy időre. Aztán a héten ismét a kezembe vettem. Hálaistennek!
Lenyűgözött. 
Annyira a hatása alá kerültem, hogy az hihetetlen. Az elején az írónő levele az olvasói számára egyszerűen a szívemig hatolt. Már ott beleszerettem a könyv világába. 
Róma, India és Indonézia. Három hely, 108 mese és ezernyi tanulság.

A hit. A világunk egyik alappillére. Miben is hisz az ember? Mi az igazság? Isten létezik? Kapaszkodhatunk-e egy olyan személybe, egy olyan névbe, akit nem is ismerünk? Ki garantálja, hogy ott van és létezik? 
Nem szokásom ilyen könyveket olvasni, amiben ekkora szerepet játszik a hit és maga Isten szerepe, de érdekes volt. Az Indiában játszódó jelenetek számomra is nagy megpróbáltatások voltak. Tele volt annyi, de annyi életigazsággal, hogy nem győztem kigyűjteni. Magamra ismertem és úgy éreztem, hogy jó is, hogy nem két héttel ezelőtt olvastam, hanem pont akkor, abban a pillanatban. Pont, amikor szükségem volt azokra a mondatokra.


Szenvedély. Róma. Ízek. 
Nektek mi jut eszetekbe elsőként, ha valaki Rómát említi? 
Kaland, vágy, pizza, olaszok, Lorenzo, Mario és a többiek. Pörgés és hihetetlen boldogság. Ezt adta nekem. Liznek pedig egy kis nyugtot, egy kis kikapcsolódást a nagy megmérettetés előtt. Barátnőm is olvasta, és már közösen tervezzük az olaszországi kiruccanásunkat nyárra. Mert nem lehet kihagyni. Meg kell ízlelni egy kicsit a szabadságot, míg nekivágunk az egyetemi nagyvilágnak. 

Szerelem. A regény nagy része erről szól. Válás, egymásra találás, szakítás, keresés, megtalálás. Mégsem érzem úgy, hogy ez egy nagyon romantikus, nyálas sztori. Inkább úgy érzem, hogy egy jól megírt tökéletes történet. 

Mit jelent számodra boldognak lenni?

- Ha gyereked van, családod, biztos jövőd?
- Ha jó, stabil állásod is emellett?
Vagy...Egyszerűen csak élvezed a jelen pillanatot és megragadod mindenben a legjobbat?

Mi is a legnehezebb döntés az életben?

Megfelelni önmagunknak. Szembe kell szállni azzal az énünkkel, aki másoknak élt, és harcolni azért, aki saját magunkért él. 
Liz Gilbert megtalálta a békét, megtalálta önmagát és boldog lett. Ez a regény a bibliám lett nekem, ha lehetne, akkor mindig magamnál tartanám, mert egyszerűen úgy érzem, hogy ettől a könyvtől több lettem. Rájöttem arra, hogy a dolgokat el kell tudni engedni és tudni kell megbocsátani. Hinni a jóban. 

"– Mi Róma szava? – kérdeztem.
– Szex – jelentette ki.
– De ez leginkább csak sztereotípia, nem?
– Nem.
– De hát biztos akad valaki Rómában, akinek néha más is eszébe jut.
– Nem. Rómában mindig, mindenki, mindenhol a szex-re gondol – erősködött Giulio.
– Még a Vatikánban is?
– Az más. A Vatikán nem része Rómának. Nekik külön szavuk van. Hatalom.
– Az ember azt hinné, hogy az ő szavuk a hit.
– Nem, hidd el, a szavuk: hatalom – ismételte. – Rómáé pedig: szex."

Neked mi a szavad?


Remélem meggyőztelek titeket és Ti is hamarosan kezetekbe veszitek a művet! Nem bánjátok meg! <3 

A könyvet megrendelni itt tudjátok : www.partvonal.hu (jelenleg kedvezményes áron ;) )

Kedvenc karakter: Richard

Kedvenc idézet: 
Valószínűleg az is volt. Csak az a baj, hogy nem fogtad fel, mit is jelent ez a szó. Az emberek azt hiszik, hogy a lelkitársuk tökéletesen illik hozzájuk, és ugye mindenki erre vágyik. De az igazi lelkitárs az nem más, mint egy tükör, aki megmutatja, mi az, ami téged visszatart. Ő az, aki felhívja a figyelmedet önmagadra, hogy végre megváltoztathasd az életed. Az igazi lelkitárs valószínűleg a legfontosabb személy, akivel csak összehoz az élet, mert ő az, aki ledönti a saját magad emelte falakat, és életre pofoz. De hogy örökre vele maradj? Á! Az túl fájdalmas lenne. A lelkitársak csak annyi időre tűnnek fel az életedben, amíg rá nem világítanak a személyiséged egy újabb árnyoldalára, aztán eltűnnek. Hál' istennek. Az a bajod, hogy nem vagy képes ezt a mostanit elengedni. Pedig vége van, Süti. Davidnek az volt a feladata, hogy felrázzon, hogy kimenekítsen a házasságodból, amit el kellett hagynod. Le kellett csípnie egy kicsit az egódból, rá kellett hogy mutasson a korlátaidra és a függőségeidre, össze kellett törnie a szívedet, hogy aztán egy új fénysugár hatolhasson be oda, és bele kellett hajszolnia a kétségbeesésbe, hogy végül ne legyen más választásod, mint az, hogy gyökeresen megváltoztasd az életed. Ráadásul még a szellemi tanítómesterednek is bemutatott. Ez volt a feladata, és nagyszerűen végezte a munkáját, de most már vége. Az a probléma, hogy nem bírod elfogadni, ennek a kapcsolatnak rövid lejáratú volt a szavatossága. Mint egy kóbor kutya a szeméttelepen, csak nyalod az üres konzervdobozt, hátha van még benne egy kis maradék. De ha nem vigyázol, hát beleszorul a nózid, és egész életedben szenvedni fogsz miatta. Hagyd a francba.
– De szeretem.
– Hát szeresd.
– De hiányzik.
– Hát hadd hiányozzon. 
Egyéb borítók: 

Értékelés
Lebilincselő, káprázatos, eszméletlen


You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Ez egy kis löketet adott nekem is, hogy mihamarabb elkezdjem <3 Örülök, hogy tetszett <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasd! Kíváncsi leszek neked mit fog jelenteni :) <3

      Törlés