Gayle Forman: Itt voltam


Codyt óriási megrázkódtatás éri, amikor a legjobb barátnője, Meg öngyilkosságot követ el egy motelszobában. 

Mindent megosztott Meggel, és Meg is vele – hogy tehetett ilyet minden előzetes figyelmeztetés nélkül? Amikor Cody elutazik az egyetemi városba, ahol Meg tanult és szobát bérelt, és összeszedi a holmiját, rájön, mennyi minden titokban maradt előtte. Beszűkült kisvárosi életébe zárkózva alig tudott valamit Meg lakótársairól, ahogy a színpadon vadnak és lehengerlőnek tűnő, de közben fájdalmas titkokat őrző rockgitárosról, Ben McCallisterről sem. Sejtelme sem volt a jelszóval védett mappáról Meg laptopján, de miután váratlanul sikerül megnyitnia, lassan mindent kétségbe von, amit korábban a legjobb barátnőjéről tudott. 
A világhírű írónő most sem okoz csalódást a Ha maradnék és a Hová tűntél? rajongóinak.

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Fordította: Heinisch Mónika
Oldalszám: 276 oldal

Elsősorban szeretném megköszönni a Ciceró Könyvstúdiónak a recenziós példányt!

Mostanában úgy érzem túl sok ilyen öngyilkosságról szóló történetet olvasok/ nézek. ( Közben a 13 okom volt sorozat is), mégis úgy érzem ez egy olyan téma, amiről beszélni kell, tudni kell róla, hiszen valós jelenség. 

Miért? Kérdeztem én is sokszor az elején. Miért Meg? Miért tetted ezt? Nem tudtam felfogni, hogy egy igazi jó családban élő lánynak mi oka lehetett, hogy véget vessen az életének. Az írónő folyamatosan vezetett be Meg családja életébe, magunkat is becsapva, bekerülve egy jó nagy hálóba. 

Egy ember vesztesége borzasztó érzés tud lenni. Egy barátnő vesztesége, aki mindig is a te másik oldalad volt, szörnyű nagy fájdalmat tud okozni. Cody mindent érzett. Dühöt, haragot, szomorúságot, félelmet. Válaszokat akart, és ebben teljesen megértem. Főleg, ha az válaszokhoz tartozó ajtóhoz, csak egy jelszót kellett feltörni. 
Tetszett a szereplők bevezetése, minél jobban fokozták  a feszültséget, mert tényleg nem lehetett tudni kik árthattak neki. Hiszen lehet valaki irtó kedves, de belül pedig egy gonosz boszorkány. Szóval nagyon sok elméletem volt. Lehet a szobatársai akartak valamit eltitkolni? Lehet Ben McCallister használta ki és lökte az öngyilkosság gondolata elé? 

Mi történhetett Meggel? 
Gondoljunk csak bele Cody helyzetébe. Ott vagy a halott barátnőd lakásában, a városban. Kiderül, hogy szinte semmit nem tudsz róla, de amit tudsz is, az is homályos. Mintha egy teljesen más embert ismertél volna. Hát mit ne mondjak engem sem hagyna nyugton ez az egész helyzet.
Cody kifakadásai is azt mutatják, hogy nem tud beletörődni ebbe. Őrülten nyomoz a válaszok után és rábukkan egy olyan csoportra, egy olyan emberre, aki talán felelős lehet barátnője haláláért. Ilyenkor nem dolgozik a józan ész. Csak a tettek vannak és az események nagyon hamar lezajlanak. Ben McCallister ott van Cody mellett, amikor persze Cody engedi. Már az első találkozásuknál szikrázott köztük a levegő, és ha ez egy Gayle Forman regény, akkor szerelmi szál nélkül nem mehet le, az tuti. De a kérdés, hogy túl tudnak ezen az egész dolgon jutni? Tovább tudnak lépni majd az igazság kiderülése után?


Nagyon szeretem az olyan könyveket, amik hagynak gondolkodni. Amik olvasása közben én magam is keresem a válaszokat, elméleteket gyártok. Ez pont ilyen volt. Másik szempontból pedig megviselt. Mert ez az egész borzalmas. Ezt átélni és elfogadni szörnyű, a fájdalom pedig nem tűnik el csak úgy hirtelen. Hogy lehet ennek a könyvnek jó vége? Sehogy! Mert a tragédia már megtörtént, és nem tudunk, mi olvasók változtatni rajta. Figyelni tudunk, és segíteni a többieken. 
És mindenesetre kapcsoljuk be a szűrőprogramot a számítógépen, hogy véletlenül se ugorjunk öngyilkosságba vezető oldalakba a böngészés során. 
Ha egy igazán mély, elgondolkodtató, ámbár izgalmas történetre vágysz ez a Te könyved! Engem lenyűgözött, remélem te is kezedbe veszed egyszer. :)

Kedvenc karakter: Cody

Kedvenc idézet: 

"Azt mondom neki, amit hónapokkal korábban mondtam, bár elvileg ilyesmit nem szokott csak úgy kibökni az ember. Mégis, talán ez a legtöbb, amit másvalakinek kívánhatunk. 
– Legyen jó életed! – búcsúzom, és becsapom magam mögött az ajtót."

"– Mindenhova veled tartok. – Ez az egyszerű állítás meleg takaróként terül rám."

"Amikor megállunk tankolni és a fiúk kimennek beraktározni gyorskajából, megkérdezem Bent, mi bajuk van velem. 
– Megszegtem a szabályt. 
– Milyen szabályt? 
– Hogy nem hozunk csajokat a buszba. 
– Ja! 
– De te nem vagy csaj. – Hirtelen zavarba jön. – Vagyis nem olyan fajta. 
– Miért, milyen fajta vagyok? 
Ben megrázza a fejét. – Még nem tudom. Egy eddig ismeretlen faj."

Értékelés


You Might Also Like

0 megjegyzés