LÉGGÖMBÖK- UTÁNAD Projekthét - Extrák!

Sziasztok! 

Eljött hát ez a hét is, ahol Hajdú-Antal Zsuzsanna két könyvére helyezzük a hangsúlyt. Tartsatok velünk és ismerjétek meg csodás magyar szerzőnk könyveit, tudjatok meg kulisszatitkokat, vagy csak nosztalgiázzatok! 

EXTRÁK- KULISSZATITKOK! 



TÉNY A LÉGGÖMBÖKRŐL, AMIT EDDIG NEM TUDTÁL!

1. A Léggömbök alapját az írónő hetedikes-nyolcadikos korában egy spirálfüzetbe kezdte el írni, később egy zajos, öreg írógépre váltott, a környezete nagy örömére. Az írása akkor még Amerikában játszódott, angol nevekkel.


2. A kézirat két évvel később Nívódíjat nyert a Diákfesztivál 2000 nevezetű rendezvényen, ahol kinyomtatták, és egy kislámpával megvilágított íróasztalnál bele lehetett olvasni. Ekkor még álmodni sem mert volna róla, hogy ebből tényleg könyv lesz sok-sok év múlva (de azért a szíve mélyén remélte).

3. Ahogy teltek az évek, újra visszatért a régi szöveghez, és számtalanszor újraírta. A fiatalkori olvasmányélményeiben megismert tökéletes külsejű és makulátlan jellemű hősök helyett a karakterek jobb-rosszabb hétköznapi döntéseit, hibáit és azok következményeit választotta központi témájának.

4. Az eredeti szöveg E/3-ban íródott, de a kiadás előtti években már E/1-ben, Dorka „hangján” szólal meg. 

5. A Léggömbök folytatása, az Utánad című regény ötlete a Léggömbök kiadását követően merült fel, majd viszonylag gyorsan, három hónap alatt született meg. Azért ilyen gyorsan, mert az írónő állítása szerint mindig is továbbgondolta szeretett gyerekkori történetét. 



 TÉNY, AMIT NEM TUDTÁL A LÉGGÖMBÖK ÍRÓNŐJÉRŐL:

1. Tizenhét éve vegetáriánus. Imádja az állatokat, ezért mindig tart egyet (volt már kutyája, macskája, papagája, kanárija, de még patkánya és siklója is). Jelenleg egy diktátori hajlamú holland törpenyúl gazdája. A növényekkel nincs ilyen jóban, azokat előszeretettel felfalja.

2. Bár tanári végzettséggel és némi pedagógusi múlttal is rendelkezik, eddig összesen nyolc évet töltött multinál logisztikai területen. Jelenleg is nemzetközi munkakörnyezetben dolgozik, szállítmányozási területen; különös vonzódást érez a „nagy és rejtélyes” raktárépületek, eltévedt paletták és az autópálya szélén tömegesen alvó kamionok iránt.

3. Megszállottan képes írni; inkább ritkábban, de akkor kampányszerűen (akár napi tizennégy órákat is). Szeret átfogalmazni, újraírni, valamint a kiadóval közös szerkesztést is élvezi. Véleménye szerint egy szöveg sosem lehet „készen”, aminek az az árnyoldala, hogy nagyon nehezen engedi el a szereplőket és a történetet.

4. A magánéletében első pillantásra viszonylag zárkózott, de ha valakit a bizalmába avat, azzal szeret nagyokat nevetni. Örök gyerek, akinek folyton hullámvölgyei és hullámhegyei vannak; a monotonitást és a stagnálást hírből sem ismeri.

5. Szeret jönni-menni, új dolgokat tanulni (másfél év erejéig még a kínai nyelvvel is megpróbálkozott, amibe bele is tört a bicskája), de legszívesebben azzal tölti az idejét, hogy bármilyen vízparton lustálkodik. Mindig más érdekli, sosem tud megülni a fenekén, és reméli, hogy egyszer benő a feje lágya. 
És azt is, hogy ez jó soká lesz majd…


KARAKTEREK, AKIK VÉGÜL NEM KERÜLTEK BE A KÖNYVEKBE:

1. Gellért Áron. A magas, sármos Keanu Reaves-hasonmás Matyi nagy riválisa lett volna, alaptalanul, csak Matyi szerint. Mivel a közös cselekményszálat elhagytam, Áron karaktere is törlésre került az évek során.

2. Tamás, kineziológus. Az eredeti tervek szerint Dorkát az Utánad végén 5 év múlva Tamás menyasszonyaként láttuk volna viszont, aki visszatekint korábbi életére, ez azonban a történet alakulása és bizonyos makacs szereplők jelenléte miatt meghiúsult.

3. Rédey Patrícia, Dorka 13 éves húga. Végül jobbnak láttam, ha Dorka sokszor nehezen kezelhető karaktere egyke.

4. Viktor. Minden tizenévesekről szóló könyvbe kell egy kisebbeket szadizó főgonosz, legalábbis tizensok éve így gondoltam. Viktor figurája már az elején hamvába holt, jók és rosszak helyett inkább a főszereplők váltak egyszerre "jóvá" és "rosszá".

5. Cerka és Lompos, Jani csapos kollégái. Említés szintjén megmaradtak, de jelentősebb saját jelenetet nem kaptak.

6. Vlad, Doma sötét multú haverja. Egyszerűen túl sok volt, jobbnak láttam, ha Dorkát saját démonai üldözik, így végül nem szabadítottam rá a teljes alvilágot.


További érdekességekért keresd a héten -> 



You Might Also Like

0 megjegyzés